[ngg_images gallery_ids=”5″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”80″ override_thumbnail_settings=”1″]

Transparant spanplafrond voor Hotel Chroma

Ivo Clason is een interieur architectstudent aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Hotel Chroma was zijn eindexamen project, waarvan Stretchdesign en Barrisol het transparante spanplafond en aansturing van ledtechniek hebben gesponsord.

Hieronder legt Ivo zijn concept zelf uit:

Concept

Een ruimte door middel van licht en kleur optisch en ruimtelijk laten veranderen, waardoor in een ruimte verschillende ruimtes gemaakt worden die verschillende functies hebben.

Motto:

  • “What if you want to work you want your hole room to be your desk”
  • “What if you want to relax you want to have your hole room as your bed”
  • “What if you want both in one room”

Stel: als je wilt werken dan wil je liever niet je bed zien. En als je wakker wordt heb je geen behoefte om direct met werk te worden geconfronteerd. Maar wat als je maar 1 ruimte hebt? En je wilt de ruimte niet dicht gooien met wanden en stellages? Met het gemak van een lichtschakelaar verander je de gehele ruimte in een andere modus. Je kan het “werk licht” aan zetten en daarmee je bed laten verdwijnen. Hoe heb ik dit gedaan? Na een zoektocht van een jaar, verschillende modellen met allerlei uitklapbare kasten en andere oplossingen kwam ik op de mogelijkheid van het optisch veranderen met gekleurd licht.

Kleur heeft bepaalde frequenties, die net zoals geluid kunnen worden “overmeesterd.” Net zoals in een helikopter waar je antigeluid in je koptelefoon krijgt te horen kun je kleur veranderen door gekleurd licht er op laten schijnen. Een geel object in rood licht lijkt rood, in blauw licht lijkt het groen.

Nou vraagt dit veel van de gebruiker, die moet immers in rood licht werken en in blauw licht “relaxen.” Maar wat als de gebruiker het maar voor een korte tijd hoeft te doen, dan zijn mensen veel meer bereid om zich aan te passen. Bijvoorbeeld in een hotelsituatie waarin de gast tijdelijk verblijft. De combinatie kleur en gekleurd licht maakt het mogelijk om anders om te gaan met ruimte.

De gehele ruimte is ontworpen met deze techniek in gedachte. Inclusief alle meubels, (zoals een bed, dressoir/bureau, wc, douche) die optisch van oppervlakte veranderen.

Meer informatie: Ivo Clason

Stretchdesign en Barrisol gaven Ivo’s visie gestalte met de levering en installatie van het transparante spanplafond (“lichtplafond”) en aansturing van ledtechniek.

Andere projecten

[ngg_images gallery_ids=”11″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”80″ override_thumbnail_settings=”1″]